- Kategori
-
- Gripare 18
- Påklädningshjälp 33
- Vardagsliv 66
Hjälpmedel
Behöver du en gripare, kuddar för stöd eller andra hjälpmedel för hemmabruk så har SeniorSalg ett brett utbud av produkter som kan underlätta din vardag.
Om du inte hittar exakt det du söker, kontakta oss.
När åldern ökar blir det dagliga klädseln en större utmaning för de flesta. Kroppen blir mindre rörlig, det känns som om det är en längre väg ner till fötterna. Det blir svårare att ta på sig strumpor, skorna kan också behöva lite hjälp på vägen. Det finns många mindre hjälpmedel som kan hjälpa dig dagligen med till exempel att ta på dig strumpor , ett skohorn så att du inte behöver böja dig ner för att komma i skorna eller kanske en tång så att du kan plocka saker upp utan att böja sig. Det finns många hjälpmedel som kan underlätta vardagen. Kanske har det blivit svårare att hålla i hårtorken, det finns en hållare för detta så att du inte belastar armarna när du torkar håret. En vridbar sits för bilen, så att ta sig in och ut är lättare, den kan även användas på matstolen i vardagsrummet, så att du lättare kan ta dig till och från bordet. Vi har även ett stort urval av förkläden/haklappar med samling i många smarta mönster, så att du kan skydda dina kläder under måltiderna.
Vilka strumpor ska jag välja?
När du ska välja rätt strumplyftare för dina specifika behov måste du först veta vilken typ av strumpor du ska använda strumplyftaren till. Är det stöd- och kompressionsstrumpor, strumpbyxor eller vanliga strumpor? De flesta sockborttagningsmedel är designade för vanliga strumpor och diabetesstrumpor. Men det finns även versioner för stöd- och kompressionsstrumpor samt strumpbyxor.
Hur använder man en socklyftare?
Oavsett vilken typ av strumptagare du väljer är tillvägagångssättet i stort sett detsamma. Du sätter dig på en stol och tar strumpan i dina händer. Sedan drar du strumpan över skenan tills den är helt pådragen. Strumpan ska sitta jämnt fördelad på skenan. Därefter lägger du strumpvärmaren på golvet. Vissa modeller har remmar att dra i, medan andra modeller står stadigt på golvet för sig själva (stativmodell).
Nu kan du lika långsamt sätta strumpan på foten. Den svåraste punkten är oftast när man ska få upp den ovanför fotleden. Det kräver att du drar lite hårdare i remmarna och att du får det rätt upp förbi vristen. När strumpan är på plats, upprepa med nästa fot. Det krävs lite övning, men efter några gånger blir det mycket lättare.
Vilka hjälpmedel finns för påklädning?
Det finns många olika hjälpmedel för påklädning, inklusive skohorn, så du behöver inte böja dig för att komma i skorna. Strumpdragare, men även strumpdragare då det för många kan vara lika svårt att få av sig sockorna som att ta på sig dem. En gripare kan också vara en hjälp för att dra kläderna på plats. Det finns även en klädhjälp, som har krokar i ena änden för att ta tag i kläderna och dra på dem och sedan skohorn i motsatt ände, vilket ger dig en två-i-ett-lösning.
Vilken gripare ska jag välja?
Det beror på vad du ska använda det till. En kort modell har fördelen att den väger mindre, så det krävs mindre armstyrka för att lyfta den. Men utbudet är å andra sidan inte lika långt som på de längre versionerna. Därför måste du överväga vad du ska använda griparen till. Måste man sitta i fåtöljen och nå saker inom kort räckhåll eller måste man gå upprätt och plocka upp saker?
Det finns även några gripare som är utrustade med magnet eller krok, så att man till exempel kan plocka upp nycklar om man tappat dem. Vissa gripdon är utformade så att de även kan användas för att dra på skor.